Uncategorized

Ce au căutat chiriașii în 2015 și care sunt preferințele pentru 2016?

scris de hitchmosher

24 februarie 2016

Segmentul locuințelor de închiriat a fost unul foarte dinamic în anul 2015 în cea mai mare parte a țării, iar Timișoara nu a făcut excepție. Orașul de pe Bega a demonstrat și în anul trecut un potențial foarte bun pentru închirieri de spații rezidențiale, atât datorită economiei care atrage forță de muncă din alte localități, cât și datorită universităților. Învățământul superior și mediul economic au fost principalii factori care au determinat evoluția pieței chiriilor, nu doar ca anvergură, ci și ca nivel de preț și diferențiere prin caracteristicile specifice ale locuinței de închiriat, dar și ale zonei.

În 2015, s-au continuat tendințele care s-au manifestat în anii precedenți. Anul acesta s-a putut sesiza o cerere peste nivelul ofertei pentru apartamentele de închiriat din oraș, ceea ce a forțat o reorientare a chiriașilor către localitățile limitrofe, care trec printr-o perioadă de boom al construcțiilor rezidențiale. Dumbrăvița a fost în topul preferințelor, deși drumul înspre și dinspre oraș, la orele de vârf, este îngreunat de traficul intens. Totuși, acest dezavantaj este compensat de avantajele locative care, în cazul chiriilor, s-au situat la un nivel competitiv al raportului calitate-preț. În general, locuințele propuse spre închiriere în Dumbrăvița, dar și în celelalte localități limitrofe sunt construcții noi, cu amenajări și dotări moderne, concepute pentru odihnă dar și pentru un confort casnic excelent.

Chiriașul potențial care este în căutarea primei locuințe în Timișoara se orientează, în primul rând, după preț. Prețul chiriei este extrem de important, în special în cazul celor care vin în Timișoara, fie pentru a-și continua studiile, fie pentru că au reușit să-și găsească un loc de muncă. Această categorie de chiriași, sensibili la preț, reprezintă cea mai mare parte a cererii. Cu toate acestea, în ultimul an s-a dezvoltat mult segmentul chiriilor de lux. Pe acest segment putem găsi oferte pentru penthouse-uri, apartamente de lux sau vile de excepție care vin, bineînțeles, și cu o chirie pe măsură.

Pe lângă preț, starea și dotările locuinței au fost și rămân extrem de importante. Chiriașii caută apartamente complet mobilate și utilate, astfel încât să se poată muta cât mai repede și să nu fie nevoiți să facă investiții majore în mobilier și electrocasnice. Pentru astfel de apartamente, chiriașii sunt dispuși să plătească în plus.

Din perspectiva pieței chiriilor, anul 2016 a început în aceeași notă. Tipologia chiriașului s-a menținut, la fel și preferințele. Din analizele noastre, am identificat o creștere a „apetitului” pentru locuințe de lux de închiriat, dar pentru perioade mai scurte de timp. Printre clienții care închiriază locuințe de lux se regăsesc companiile multinaționale care au nevoie de astfel de spații pentru perioade determinate, pentru a primi diferite delegații sau pentru a-și găzdui directorii expați.

Articole asemanatoare

Danya Cebus a dat startul rezervărilor pentru cel de-al patrulea bloc...

Danya Cebus a demarat procesul de vânzare și a deschis rezervările pentru apartamentele ce vor fi construite în cadrul celei de-a patra faze a complexului rezidențial Denya Forest din Timișoara. De vânzarea apart...

Mai multe detalii

Legea dării în plată...

Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...

Mai multe detalii

Închirierea sau achiziționarea viitoarei locuințe?...

  După o anumită vârstă, tinerii și familiile tinere se confruntă cu dileme legate de viitoarea locuință, iar cea mai dificilă decizie este aceea privind închirierea sau achiziționarea unei case. ...

Mai multe detalii