legea-darii-in-plata

Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutului. Cei care se află în această situație au opțiunea de a restitui băncii locuința respectivă, iar banca, la rândul său, va considera acea datorie ca fiind achitată. Prevederile și consecințele acestei legi au fost îndelung discutate, provocând un val de reacții mixte încă de când a fost propusă.

Pentru a diminua din presiunea care s-a exercitat asupra pieței de creditare odată cu aprobarea acestei legi, s-au formulat două condiții esențiale. Prima presupune ca legea să nu fie considerată validă în cazul persoanelor care au optat pentru un credit prin programul Prima Casă. A doua condiție prevede fixarea unui plafon maxim a creditelor; astfel, pentru ca legea dării în plată să devină aplicabilă, cuantumul total al împrumutului trebuie să fie de maximum 250.000 EURO.

Ca să ne asigrăm că ești corect informat, în continuare îți vom prezenta pașii ce trebuie urmați pentru a beneficia de avantajele Legii dării în plată:

  1. Redactarea unei notificări și transmiterea acesteia creditorului, prin intermediul căreia acesta este informat că dorești să invoci Legea dării în plată. Notificarea va fi comunicată printr-un avocat, notar sau executor judecătoresc.
  2. În decursul a 10 zile de când primește notificarea, banca o poate contesta. Împotriva acesteia se poate face apel, urmând ca după respingerea definitivă a contestației, în maxim 10 zile, banca va semna acordul transferului privind dreptul de proprietate.
  3. În cazul în care banca nu a depus contestație, ambele părți vor fi citate de către judecătoria din cadrul subdiviziunii în care locuiești pentru a fi judecată cererea.

 

Articole asemanatoare

Danya Cebus a dat startul rezervărilor pentru cel de-al patrulea bloc...

Danya Cebus a demarat procesul de vânzare și a deschis rezervările pentru apartamentele ce vor fi construite în cadrul celei de-a patra faze a complexului rezidențial Denya Forest din Timișoara. De vânzarea apart...

Mai multe detalii

5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...

Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile.  Tocmai din aceste ...

Mai multe detalii

Închirierea sau achiziționarea viitoarei locuințe?...

  După o anumită vârstă, tinerii È™i familiile tinere se confruntă cu dileme legate de viitoarea locuință, iar cea mai dificilă decizie este aceea privind închirierea sau achiziÈ›ionarea unei case. Ã...

Mai multe detalii