Arhitectura si Design

Reinventarea stilului de viață și a locuințelor. Trenduri în conceperea spațiilor rezidențiale

scris de hitchmosher

11 ianuarie 2016

spatii-rezidentiale-timisoaraConceperea spațiilor de locuit se schimbă, evoluează odată cu stilul de viață al cumpărătorilor. De aceea, arhitecții și dezvoltatorii se adaptează tendințelor și trec de la „casele verzi” și spațiile deschise la noile abordări bazate pe schimbările care se produc în modul de a trăi al cumpărătorilor. Locuința trebuie să răspundă nevoilor acestora pentru a fi atractivă și vandabilă.

Omul s-a schimbat, trăiește în alt ritm față de acum 10 ani, are alte preocupări și vede altfel locuința. În plus, sunt schimbări majore și la nivel demografic. Aceste elemente determină o nouă viziune asupra locuinței. Nu este suficient ca aceasta să fie „verde”, ci va trebui să fie concepută printr-o abordare sustenabilă, cu o rezistență crescută la dezastre naturale și accidente, cum ar fi incendiile. Locuința pare să reprimească funcțiile pe care le avea în trecut, printre care cea mai importantă este adăpostirea, în cele mai bune condiții de confort, a mai multor generații, oferind în același timp spațiul necesar pentru reuniuni familiale sau între prieteni. Aceste tendințe influențează suprafețele locuințelor, designul, precum și funcțiile interioare dar și exterioare. Nu în ultimul rând, localizarea joacă un rol extrem de important pentru noile generații, care încearcă să își scurteze timpul petrecut pe drumul către și dinspre serviciu. Mulți încep să prefere accesul facil cu bicicleta sau chiar pe jos către locul de muncă.

Localitățile din jurul Timișoarei au cunoscut un boom în ultimii ani, iar dezvoltatorii au ridicat spații de locuit foarte interesante, atât individuale, cât și pentru mai multe familii. Chiar dacă ofertele din aceste zone sunt punctele „fierbinți” ale pieței imobiliare locale, pe termen lung, pe măsură ce cumpărătorul timișorean își va schimba stilul de viață, va avea loc și trecerea către un alt tip de locuințe, un tip de locuințe care se va caracteriza prin câteva elemente esențiale.

Materiale mai sănătoase, mai economice și mai inteligente

Tehnologiile moderne din construcții sunt orientate către sustenabilitate, siguranță și rezistență la eventualele dezastre naturale, iar arhitecții și dezvoltatorii sunt din ce în ce mai interesați de această abordare în vederea pregătirii „locuințelor viitorului”. Prin abordările moderne, locuința va deveni mai ușor și mai ieftin de întreținut. Se pune accent pe eficiența energetică, deoarece energia folosită de o locuință este cel mai mare generator de costuri. Materialele moderne și inovațiile tehnologice pot duce la reduceri semnificative. O serie de astfel de soluții există deja, dar sunt destul de scumpe, ceea ce le face prohibitive pentru majoritatea proprietarilor de locuințe.

Gestionarea energiei va continua să fie o preocupare esențială a proprietarilor de locuințe, în condițiile în care nevoile de consum cresc. Treptat, tehnologia modernă va veni cu răspunsuri care vor susține principiile locuinței moderne.

Articole asemanatoare

Cum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...

Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...

Mai multe detalii

5 greșeli cromatice pe care să le eviți în amenajarea locuinței...

Alegerea culorilor pentru locuință este, probabil, una dintre cele mai grele sarcini deoarece se lovește atât de bariere subiective, cum ar fi preferințele de moment ale proprietarilor, cât și de criterii obiectiv...

Mai multe detalii

Cum poți să-ți transformi dormitorul într-o încăpere odihnitoare...

Indiferent de perioada anului, nu este nimic mai plăcut decât să ajungi seara acasă după o zi plină și să te refugiezi în dormitor pentru o bine meritată odihnă. Chiar dacă ai tot ceea ce îți trebuie în do...

Mai multe detalii