Investitii

Ce trebuie să faci înainte să-ți plasezi economiile în imobiliare?

scris de hitchmosher

08 iunie 2015

investitiii-imobiliareInvestițiile în imobiliare pot deveni profitabile, dar un investitor neexperimentat, aflat la primul demers de acest gen, trebuie să-și ia măsuri suplimentare de precauție, să se pregătească amănunțit, astfel încât să diminueze efectele negative care pot surveni în cazul unui eșec. Investitorii amatori pot să-și valorifice capitalul disponibil prin investiții în proprietăți mici, rezidențiale sau comerciale care, în funcție de zonă, se pot demonstra a fi niște alegeri inteligente.

Luarea deciziilor potrivite este secretul succesului unei investiții în imobiliare și nu numai. Deciziile bune se bazează pe date relevante, iar pentru a avea astfel de informații, poți lua în considerare parcurgerea a câteva etape importante.

Evaluează capitalul disponibil
În cazul unei investiții în imobiliare, spre deosebire de o achiziție cu destinație locativă proprie, este recomandată achitarea unui avans de cel puțin 20% din valoarea proprietății; pentru restul de 80% se poate solicita o finanțare. Achitarea unui avans mai mare diminuează presiunea financiară lunară asupra proprietarului. Varianta ideală este achitarea integrală a valorii investiției, mai ales dacă există capitalul disponibil. Astfel, proprietatea va putea deveni rentabilă imediat după cumpărare.

În cazul în care achiziția se face prin credit imobiliar, alegerea soluției de finanțare este un aspect important care determină profitabilitatea investiției.

Estimează cash flow-ul generat de investiție
La o primă vedere, o investiție în imobiliare ar trebui să aducă venit imediat după achiziție. Închirierea este cea mai rapidă formă care poate fi abordată în vederea obținerii unui venit constant. Există și varianta renovării și a vinderii ulterioare. Pot fi făcute amenajări de efect, care să ofere un plus de valoare şi să facă proprietatea mai atractivă, mai vandabilă. Pentru această din urmă abordare, se va achiziționa o proprietate la un preț cât mai scăzut, cu probleme, dar cu probleme care pot fi rezolvate cu un set de costuri minime.

Cumpărarea, renovarea și vânzarea se pot transforma, în timp, într-o afacere destul de profitabilă. Totuși, cumpărarea și închirierea pe termen lung a unui spațiu comercial rămâne una dintre cele mai sigure forme pentru ca proprietatea să aducă un venit.

Tipul investiției
În funcție de condițiile de pe piață și de bugetul disponibil pentru investiție, se poate opta și pentru o asociere. Doi sau mai mulți asociați pot investi într-un bun imobiliar, după care să lucreze împreună pentru rentabilizarea investiției. Deși e o problemă destul de delicată să aduci un grup de oameni dispuși să-și asume un risc financiar destul de consistent în jurul unui proiect comun, demersul nu este imposibil și are șanse mari de reușită.

În cazul unei investiții asociative, este bine să fie stabilite foarte clar toate condițiile, astfel încât fiecare investitor să-și cunoască foarte bine drepturile, obligațiile și să nu existe discuții ulterioare care ar putea destabiliza dezvoltarea investiției.

Articole asemanatoare

5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...

Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile.  Tocmai din aceste ...

Mai multe detalii

Legea dării în plată...

Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...

Mai multe detalii

Centrele de date, o investiție profitabilă în sectorul comercial...

Evoluția foarte rapidă a facilităților IT în segmentul business a dus la o diversificare a oportunităților de investiții cu o nișă extrem de interesantă și profitabilă. Dacă spațiile de birouri rămân în...

Mai multe detalii