Sfaturi practice, Tranzactii Imobiliare

Spații comerciale: care este cea mai avantajoasă variantă – cumpărarea sau închirierea?

scris de hitchmosher

11 decembrie 2015

spatii-comercialeMai devreme sau mai târziu, orice afacere are nevoie de un spațiu în care să-și desfășoare activitatea și să se dezvolte. În cazul în care există disponibilitate financiară, apar două variante: cumpărarea unui spațiu sau închirierea. Pare simplu, dar dincolo de aparențe, operațiunea nu este una tocmai ușoară. O afacere este un organism complex, care poate să prindă la un moment dat un mediu propice pentru o dezvoltare rapidă sau, dimpotrivă, să se degradeze până în punctul în care nu se mai poate susține. Așadar, decizia asupra unui spațiu comercial, de birouri sau de producție propune o serie de provocări.

Atât cumpărarea spațiului cât și închirierea au puncte pozitive și puncte negative, așa că, înainte de luarea unei decizii finale, o analiză minuțioasă se impune. Să vedem care ar fi elementele care trebuie să intre în analiza premergătoare luării deciziei.

Cumpărarea spațiului comercial

Argumente PRO

Controlul – firma deține proprietatea asupra spațiului, astfel încât va putea să-l amenajeze și să-l optimizeze după nevoi. În plus, nu există temerea că, la un moment dat, ar putea veni proprietarul și ar putea cere anularea contractului de chirie doar pentru că a găsit un chiriaș dispus să plătească mai mult.

Investiție pe termen lung. În timp, proprietatea poate câștiga în valoare, iar în cazul unei eventuale vânzări ar aduce un profit interesant, pe lângă beneficiile utilizării unui spațiu propriu.

Eliminarea unor costuri lunare substanțiale. Chiria este un cost lunar important pentru o firmă. Eliminarea chiriei din lista cheltuielilor lunare duce la o economie importantă, resursele economisite putând fi direcționate către alte departamente.

Argumente CONTRA

Prețul de achiziție. Un spațiu comercial nu este ieftin, așa că presupune un efort financiar considerabil din partea cumpărătorului. Mai mult, pe lângă costurile de achiziție intervin și cele de amenajare a spațiului până când acesta să poată fi utilizat.

Lipsa de flexibilitate. Afacerea s-ar putea să se dezvolte repede, să prindă un climat favorabil, ceea ce poate transforma spațiul „perfect” într-unul nepotrivit în doar câteva luni. În cazul în care firma a contractat și un credit pentru achiziția spațiului respectiv, atunci o mutare este mult mai puțin probabilă.

Costuri. Amenajările post achiziție, costurile generate de mentenanța spațiului, reparațiile ulterioare sunt costuri pe care le suportă proprietarul. În plus mai sunt și taxele pe clădiri, care trebuie plătite anual către administrația locală.

Închirierea unui spațiu comercial

Argumente PRO

Flexibilitate. Firma își poate adapta spațiul în funcție de nevoi în orice moment. Dacă este nevoie de o restrângere a activității, un spațiu mai mic este oricând disponibil, iar în cazul unei extinderi, un spațiu mai generos poate fi închiriat oricând. Practic, firma se poate adapta mai ușor unei schimbări care s-ar resimți și asupra nevoilor locative.

Reactivitate. Firma poate reacționa mai rapid atunci când apar oportunități noi pentru că nu are blocată o sumă considerabilă într-un bun imobiliar. Disponibilitatea unor resurse financiare poate face diferența în momentul în care apare o oportunitate majoră de extindere a afacerii.

Argumente CONTRA

Majorări ale chiriei. Din diverse motive, proprietarul poate crește chiria, măcar pentru a o sincroniza cu rata inflației. Așadar, se produce o creștere la nivelul costurilor lunare care va putea afecta resursele altor departamente.

Lipsa controlului. Proprietarul poate decide oricând să vândă spațiul, așa că activitatea normală a firmei chiriașe va fi afectată. Mutarea într-o altă locație generează costuri suplimentare și poate afecta respectarea angajamentelor față de clienți.

Ambele variante se pot dovedi fiabile pentru o companie. Depinde de tipul companiei, de potențial și de alți factori interni și externi care dintre cele două variante este potrivită pentru fiecare caz în parte.

Articole asemanatoare

Hitch&Mosher a intermediat vânzarea clădirilor de birouri Silver Bus...

Hitch&Mosher Real Estate este bucuroasă și mândră să anunțe încheierea procesului de tranzacționare a celor două clădiri de birouri, din Cluj - Napoca - Silver Business Center și Olimpia Business Center - ...

Mai multe detalii

Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...

Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...

Mai multe detalii

Cum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...

Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...

Mai multe detalii