Sfaturi pentru proprietari, Sfaturi practice

Proiecte noi vs. proprietăți vechi: care este cea mai bună variantă pentru un spațiu rezidențial?

scris de hitchmosher

18 martie 2016

hitchDe obicei, lucrurile noi sunt cele mai indicate atunci când achiziționezi un bun pentru o utilizare pe durată medie sau lungă. Indiferent că este vorba de un televizor, un frigider sau o mașină, ofertele de produse noi sunt primele consultate. Regula nu se aplică însă și la proprietățile rezidențiale. Nu de puține ori, proprietățile vechi s-au demonstrat a fi mai flexibile, mai ușor de adaptat nevoilor cumpărătorului. La rândul lor, proiectele noi prezintă avantaje importante, așa că, în momentul luării deciziei finale de achiziție, cumpărătorul ar trebui să cântărească foarte bine opțiunile pe care le are în față.

Alegerea unei proprietăți vechi
În primul rând, proprietățile vechi au trecut deja proba timpului și pot fi evaluate de către cumpărătorul potențial după ce au fost folosite o perioadă mai lungă. În acest fel, pot fi observate mai ușor viciile, care la un proiect nou nu ies la iveală imediat după inaugurare. O proprietate veche prezintă mult mai clar toate datele și poate fi evaluată mai ușor din perspectiva ofertelor similare de pe piață, obținându-se astfel o viziune mult mai clară asupra prețurilor.

Mai mult, dacă este vorba de apartamente în clădiri istorice, acestea sunt, pe lângă un spațiu rezidențial deosebit, și o oportunitate de investiție. Odată cu trecerea timpului, prețul lor va crește, cel puțin teoretic. În plus, o renovare cu atenție la detalii a acestor apartamente din clădiri istorice le poate crește semnificativ valoarea, aducând un profit important în cazul unei vânzări ulterioare.

Clădirile vechi presupun și o serie de riscuri, pe lângă avantajele potențialului de profitabilitate. Costurile lucrărilor de renovare se pot extinde foarte mult în cazul în care vor trebui reabilitate și rețelele interne de utilități ale clădirii sau fațadele și spațiile comune. De obicei, o clădire istorică în care nu s-a mai investit, va necesita o disponibilitate financiară importantă din partea cumpărătorului pentru a aduce proprietatea la standardele care se cuvin unei clădiri istorice.

Proiectele noi
Proiectele sunt vândute „la cheie”, ceea ce scapă cumpărătorul de cheltuieli suplimentare. În multe dintre oferte, bucătăria este complet utilată și mobilată, la fel și baia sau băile, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv major. Costurile care vor mai trebui suportate de cumpărător se referă strict la mobilier și alte obiecte decorative sau de utilitate pentru confortul locuinței.

Aceste proiecte sunt construite cu materiale moderne, după noile standarde în materie de structuri de rezistență, dar și de ergonomie a spațiilor interioare, așa că se adresează, în general, cumpărătorilor tineri.

Deși proprietățile noi sunt o variantă comodă și rapidă, nu se poate previziona evoluția lor. Nu se poate știi dacă valoarea lor va crește, astfel încât să poată fi încadrate în categoria investițiilor profitabile. Sunt multe variabile care intră în această estimare, mai ales că proiectele noi sunt construite, de obicei, în zone care deși trec acum printr-un boom rezidențial, nu se știe în ce direcție se va dezvolta spațiul urban.

Până la urmă, totul depinde de cumpărător și de variabilele de care depinde decizia sa de cumpărare, de la buget, stil de viață, până la preferințe personale.

Articole asemanatoare

Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...

Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...

Mai multe detalii

Cum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...

Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...

Mai multe detalii

Sfaturi pentru achiziționarea unui teren...

Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...

Mai multe detalii