Sfaturi practice

Cum poți personaliza o locuință închiriată pentru a te simți ca acasă?

scris de hitchmosher

09 octombrie 2015

amenajare-apartament-inchiriatViața în chirie poate fi uneori destul de incomodă, dacă nu aduci apartamentului în care locuiești o notă personală. Bineînțeles, există o serie de restricții ale proprietarului, dar, discret, mai poți adăuga la dotările apartamentului câteva detalii care pot face diferența din punctul de vedere al confortului personal. Indiferent că locuiești într-o garsonieră închiriată în Complexul Studențesc sau într-un apartament cu două sau trei camere în zona centrală a Timișoarei, îți sugerăm câteva idei de personalizare a locuinței, astfel încât să simți că ajungi acasă de fiecare dată când deschizi ușa.

Merită să personalizezi apartamentul închiriat, mai ales dacă plănuiești să-l păstrezi o perioadă îndelungată. Nu are rost să investești sume considerabile, dar cu un buget redus îi poți da acel „look and feel” de acasă. Uite câteva sugestii:

  • Tapet. Există pe piață un tapet care se aplică și se dă jos foarte ușor. Nu vrei să zugrăvești apartamentul, dar vrei să dai puțină viață pereților, așa că pe unul sau mai mulți pereți poți aplica un tapet la care vei putea renunța oricând. Înainte de a pune tapetul, cere totuși acordul proprietarului. Ar fi păcat să îl cumperi și să nu îl poți folosi. (am schimbat ordinea paragrafelor)
  • Un covor „fistichiu”. Covorul poate schimba aerul întregii încăperi. Este un element de design și de confort care nu ar trebui să lipsească dintr-un living. Nu trebuie să fie un covor mare care acoperă toată suprafața podelei. Unul de dimensiuni mai mici care marchează zona de relaxare, sub măsuța de cafea este mai mult decât suficient. (am schimbat ordinea paragrafelor)
  • Perdele. Perdelele dau un efect special oricărei încăperi. Alege niște perdele care îți plac, care te reprezintă, cu un model cât mai personal și vei obține acel sentiment de acasă. Dacă geamurile apartamentului au jaluzele, vorbește cu proprietarul să le demonteze. Sunt practice, dar perdelele sunt de efect.
  • Maschează chiuveta din baie. Dacă în baie este o chiuvetă cu picior, ai putea să o maschezi cu un material decorativ. Va fi o pată de culoare interesantă. Pe lângă aspectul de design, vei câștiga și un spațiu de depozitare unde vei putea ține, de exemplu, produsele de curățenie sau coșul cu rufe murdare.
  • Plantele. Plantele dau viață încăperii în care sunt puse, pe lângă efectul decorativ special. În plus, aduc o îmbunătățire a calității aerului. Există o serie de specii de plante, cu diferite proprietăți, care pot duce o viață bună și în apartament.

Oricare dintre aceste elemente va aduce o notă personală apartamentului în care locuiești. Pentru modificări mai mari, vorbește cu proprietarul, cere-i acordul, iar dacă le faci pe cheltuiala ta și aduc un plus de valoare apartamentului, ar trebui să renegociezi chiria. De exemplu, renovarea completă a băii ar trebui să te scutească de chirie o perioadă destul de lungă de timp sau să-ți aducă o reducere a chiriei lunare pe termen lung.

Articole asemanatoare

Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...

Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...

Mai multe detalii

Cum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...

Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...

Mai multe detalii

Sfaturi pentru achiziționarea unui teren...

Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...

Mai multe detalii