Investitii

8 întrebări la care trebuie să ai răspunsuri înainte de o investiție imobiliară

scris de hitchmosher

25 mai 2015

SeatingOrașele mari din România prezintă o piață imobiliară dinamică, în creștere, atât ca volum, cât și din perspectiva prețurilor afișate pentru proprietățile imobiliare scoase la vânzare. În acest context apar oportunități interesante de investiții pe termen mediu și lung. Astfel, în cazul persoanelor fizice care dispun de capitalul necesar, investiția în imobiliare se poate demonstra a fi o decizie profitabilă. Totuși, înainte de a face orice demers, este foarte important să determini dacă ești pregătit pentru a lua o asemenea decizie, astfel încât să valorifici capitalul disponibil la potențialul maxim pe care îl poate oferi piața la un moment dat.

Găsește răspunsurile la următoarele opt întrebări esențiale înainte de a lua o decizie majoră.

Ce vrei să obții în urma demersului investițional?
Stabilirea obiectivului este un pas important deoarece va deveni principalul motor motivațional care te va ghida în demersul tău. Un obiectiv stabilit clar este primul pas către un demers investițional profitabil.

Care sunt riscurile unei investiții în imobiliare?
Investițiile în imobiliare pot genera, în timp, profituri interesante, dar presupun și o serie de riscuri. Prețurile pot intra oricând într-o tendință descendentă, iar dacă achiziționezi proprietatea pentru închiriere, se poate să ai parte și de perioade în care să stea liberă. În aceste perioade nu va genera venit, ci doar cheltuieli de întreținere.

Care este intervalul de timp în care vrei să îți atingi obiectivul?
Stabilirea unui termen limită pentru atingerea obiectivului oferă o perspectivă a investiției. Un termen limită realist, astfel încât să ai timp pentru parcurgerea tuturor etapelor presupuse de îndeplinirea obiectivului propus.

Care este situația ta financiară?
Fără capital nu se poate realiza investiția. Dacă ai o sumă mai mare care permite acoperirea integrală a costului, situația este foarte simplă. În schimb, dacă ai disponibilă doar suma pentru avans, va trebui să aplici pentru un credit imobiliar, demers care ar putea întârzia achiziția. Cere o simulare a graficului de rambursare pentru a vedea dacă ratele sunt suportabile chiar dacă proprietatea nu aduce venit.

Cum gestionezi bugetul proprietății după achiziție?
Achiziția este cel mai simplu lucru. Pentru valorificarea potențialului investiției, este important ce faci după acest prim pas. Ai un plan prin care să faci proprietatea profitabilă în cel mai scurt timp? Cum vei acoperi cheltuielile lunare, inclusiv rata la bancă?

Pe cine te bazezi dacă investiția se dovedește una neinspirată?
În cazul în care se manifestă riscurile, iar investiția eșuează, este foarte probabil să pierzi o sumă importantă de bani. În aceste situații ai nevoie de persoane apropiate care să te încurajeze, dar și de un expert care să te ajute să ieși din impas.

Cât ești de dedicat planurilor și visurilor tale?
O investiție în imobiliare este, de obicei, un angajament pe termen lung. De aceea, este foarte important să ai un plan pe care să îl respecți pentru ca acest demers să fie unul profitabil.

Ai stabilit o strategie de exit?
Ai un plan pentru recuperarea capitalului investit, în cel mai rău caz, iar, în situația ideală, pentru obținerea unui profit? Stabilește cum dorești să obții profit: pe termen lung sau rapid, printr-o vânzare la un preț mai mare?

Articole asemanatoare

5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...

Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile.  Tocmai din aceste ...

Mai multe detalii

Legea dării în plată...

Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...

Mai multe detalii

Centrele de date, o investiție profitabilă în sectorul comercial...

Evoluția foarte rapidă a facilităților IT în segmentul business a dus la o diversificare a oportunităților de investiții cu o nișă extrem de interesantă și profitabilă. Dacă spațiile de birouri rămân în...

Mai multe detalii