Investitii

Investiția într-o proprietate comercială: argumente pro și contra

scris de hitchmosher

20 august 2015

spatii-comerciale-timisoaraO proprietate comercială este o investiție profitabilă, în principiu, cu argumente favorabile evidente. La prima vedere, poate părea alternativa ideală pentru plasarea de capital. Totuși, există și unele aspecte, mai puțin vizibile, care l-ar putea determina pe investitor să analizeze situația înainte de a lua decizia finală.

Când vine vorba de o investiție în imobiliare, dilema investitorului este alegerea între proprietățile rezidențiale sau cele comerciale. Părerile specialiștilor în această privință sunt împărțite. În timp ce unii spun că proprietățile rezidențiale sunt o alternativă mai sigură, alții promovează investițiile în proprietăți comerciale ca fiind rentabile, din perspectiva profitului pe care îl pot aduce. Practic, nu există o soluție profitabilă, universal valabilă. De aceea, investitorii trebuie să exploreze toate variantele pe care piața le oferă.

Beneficiile investiției într-o proprietate comercială sunt:

  • Un ROI mai mare – chiria care poate fi obținută în urma exploatării unei proprietăți comerciale este mai mare, ceea ce înseamnă o recuperare mai rapidă a investiției și a obținerii de profit.
  • Contracte de închiriere mai sigure și pe termen mai lung – firmele au nevoie de stabilitate pentru a se dezvolta, ceea ce transformă închirierea unui spațiu comercial într-un venit garantat, pe o perioadă lungă de timp.
  • Siguranța proprietății – riscurile asumate de un proprietar de spațiu comercial sunt mai reduse decât ale celui care închiriază un spațiu rezidențial. Un chiriaș din segmentul rezidențial poate fi mult mai instabil și se „poate face nevăzut” mult mai repede decât o firmă, chiriașă a unui spațiu comercial.

Riscurile unei investiții într-o proprietate comercială:

  • Sensibilitatea la condițiile economice: în cazul unei crize economice locale sau globale, proprietatea comercială nu mai este rentabilă. Cererea scade, proprietatea riscă să rămână neocupată, iar veniturile aduse proprietarului se opresc.
  • Timpi morți extinși: de obicei, găsirea unui chiriaș pentru o proprietate comercială este un proces mai îndelungat.
  • Sensibilitate la schimbări: chiar și într-un mediu economic sănătos, o proprietate comercială poate deveni brusc nerentabilă. De exemplu, un proiect mare de infrastructură desfășurat în vecinătate va avea efecte negative pe termen scurt și mediu, dar pe termen lung va determina o creștere a valorii proprietății în cazul menținerii condițiilor economice.

Articole asemanatoare

5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...

Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile.  Tocmai din aceste ...

Mai multe detalii

Legea dării în plată...

Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...

Mai multe detalii

Centrele de date, o investiție profitabilă în sectorul comercial...

Evoluția foarte rapidă a facilităților IT în segmentul business a dus la o diversificare a oportunităților de investiții cu o nișă extrem de interesantă și profitabilă. Dacă spațiile de birouri rămân în...

Mai multe detalii